AVRUPA BİRLİĞİ MAVİ KARTI

Bilindiği üzere Almanya Federal Cumhuriyeti, nitelikli iş gücüne önem vermektedir. Almanya sınırları içerisinde veya dışında yüksekokul eğitimi görmüş kişiler, Almanya’da çalışma ve ikamet etme (oturum izni) haklarına sahip olabilmek için Avrupa Birliği (“AB”) Mavi Kartı’na başvurabilmektedirler. İlgili yazımızda okurlarımızı, AB Mavi Kartı hakkında kısaca bilgilendirmek isteriz.

1.AB Mavi Kartına İlk Başvuru Nasıl Gerçekleştirilir?

Türkiye’de ikamet edilen yer yetkili Alman Başkonsolosluğu’ndan alınacak vize ile ilk olarak Almanya Federal Cumhuriyeti’ne giriş yapılır. Daha sonradan mavi kart aracılığı ile Almanya’da ikamet edilecek olan yer veya çalışılması planlanan yer yetkili yabancılar dairesine gidilerek, AB Mavi Kartı’na başvuruda bulunulur.

2. AB Mavi Kartına Başvuru Şartları Nelerdir?

• Başvuruda bulunmak isteyen şahsın, Almanya’daki veya Almanya sınırları dışındaki bir üniversitede yüksekokul eğitimi almış olması gerekmektedir, • Bunun dışında nitelikli iş gücü ile Almanya’da çalışılacak işkolunda aylık en az 4.234 Avro kazanılması gerekmektedir. Bu ücret çalışan açığı olan iş kolunda aylık 3.302 Avro’ya kadar düşmektedir.

• Asgari olarak kazanılması gereken ücretin altında maaş alınacak olması durumunda, ilgili yer yetkili İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun mavi karta hak kazanımı konusunda onay vermesi gerekmektedir,

• Ayrıca herhangi bir meslek odasına kayıt yapılması gerektiğinde veya mesleğin icrası için meslek odasından onay belgesi gerekmesi halinde, ilgili meslek odasından onay belgesi de alınmalıdır,

3. AB Mavi Kartı Alınması Halinde Eş ve Çocukların Durumu

AB Mavi kartı alınması halinde, eş ve çocuklar da Almanya’da ikamet iznine hak kazanmaktadırlar. Bu kapsamda eşin, Almanca dili için sınava girme zorunluluğu da bulunmamaktadır.

4. AB Mavi Kartının Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

AB Mavi Kartı ilk olarak dört yıl süreli verilmektedir. Mavi kartın süresi, Almanya’da işverenle imzalanan iş sözleşmesine bağlıdır. Mavi kartla birlikte oturum ve çalışma izni, iş sözleşmesinin süresi boyunca ve en fazla dört yıl süreli olarak verilmektedir. Bunun dışında kişiler, AB Mavi Kartı’nın alınmasından iki veya üç yıl sonra süresiz oturma ve çalışma iznine başvurabilmektedirler.

Yukarıdaki hususlar düşünüldüğü takdirde, nitelikli iş gücüne sahip olanlar ve yüksekokul mezunu bireyler, Almanya’da çalışma imkanı buldukları takdirde AB Mavi kartına başvurabileceklerdir. Mavi kartın kullanımı çalışma ve ikamet izni konularında bireylere oldukça pratik çözümler sunmaktadır.

***

Av. Anıl Coşkun, LL.M (Mainz)

Av. Sinem Orhan (Dipl.-Jur.)

 

Web sitemizdeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Av. Anıl Coşkun’a aittir. Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır. Sitemizdeki makalelerin kopyalanarak veya özetlenerek izinsiz bir şekilde başka web sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır.